Artikel fra marts 2022
Læs hele avisen

25 år hos Bay Christensen

14-03-2022
Del artikel på




Den unge elektriker der blev ansat i 1997 er i dag maskinhandler og medejer

”Bay spurgte mig, om jeg kunne tænke mig at blive sælger. Jeg tænkte, at der ikke kunne ske noget ved at prøve. Hellere gøre forsøget, end senere at ærgre sig over, at man ikke gjorde det”.

Sådan var tankerne hos en ung elektriker, der i 1997 kom på lønningslisten i maskinfirmaet Bay Christensen A/S i Rønnede på det sydøstlige Sjælland. Han fik ret. Der kunne såmænd ikke ske så meget ved at prøve – bortset fra at han i dag er medejer af virksomheden og i øvrigt har 25 års jubilæum den 1. april.

Ganske praktisk på en fredag, mener Morten Christoffersen. Så har de maskininteresserede nemlig bedre tid til at lægge vejen omkring. Ikke nødvendigvis for at fejre jubilaren. Men for at ses på maskiner. For selv om et kvart århundrede er fint, er det nu også udmærket, hvis der kan sælges et par maskiner, mener Morten Christoffersen. Derfor inviterer Bay Christensen A/S ikke til fejring af maskinhandleren og salgschefen. Der holdes åbent hus for at få en snak med kunderne.

”Det plejer vi at holde mellem jul og nytår, men det har corona jo gjort umuligt det seneste par år. Så nu snupper vi den 1. april – og det er ikke aprilsnar. At det så kan kombineres med mit jubilæum er udmærket, men jeg bliver altså glad, hvis folk kommer for at se på maskiner”, siger Morten Christoffersen.

Han kan i øvrigt allerede skimte den næste mærkedag i en ikke så fjern fremtid. Til sommer runder han 50.

 

Bays lærdom

I det daglige deler han maskinhandler-titlen med kollega Mathias Friderichsen, der er virksomhedens driftschef, og ”ham selv” – firmaets grundlægger og nestor Carl Bay Christensen. Det var Bay selv, der lærte den unge elektriker lidt om, hvordan man gebærder sig blandt entreprenører og landmænd, der er interesserede i maskiner.

”Jeg lærte fra starten, at et ord er et ord. Og at det er i orden, at man taler om sig selv og sine egne produkter, men ikke om konkurrenterne”, siger Morten Christoffersen.

Det med produkter – dem er der blevet flere af, siden han gjorde sin entré i Rønnede.

”Dengang var rendegraverne en hjørnesten i branchen. Så begyndte vi med minigravere, og dem i otte-tons klassen overtog hurtigt mere og mere fra rendegraverne. Det har hele tiden været New Holland både til entreprenørerne og landbruget. I begyndelsen med en fordeling på 60 procent til entreprenørmaskinerne og 40 procent til dem, der blev købt af landmændene. I dag handler det stort set kun om entreprenører og anlægsfirmaer”, fortæller Morten Christoffersen.

 

Tilt og stjerneloft

”Da jeg startede som maskinsælger, udgjorde selve maskinen omkring 95 procent af den samlede pris. Hen ad vejen er der så kommet en masse andet til. Centralsmøring, tiltrotator, 3D GPS og andet tilbehør, som gør maskinen mere effektiv. Så nu udgør maskinens pris kun halvdelen af det samlede beløb på slutsedlen. Der er også flere og flere maskinførere, der bestiller lædersæder, stjerneloft i kabinen og andet i samme boldgade. Det er lidt lige som lastbilbranchen”, siger maskinhandleren med et smil.

I dag er japanske Takeuchi et stort mærke på Industrivej 33 i Rønnede. Det kom ind i butikken, da Bay Christensen overtog forhandlingen af O&K-entreprenørmaskiner fra Olaf Poulsen.

”Olaf Poulsen havde også Takeuchi-mærket, men blev købt af O&K, som igen blev købt af CNH. Da CNH ville afvikle O&K, kom vi ind i billedet sammen med Hans Øbakke , og i mange år lå Takeuchi-forhandlingen så hos Bay & Øbakke. Lige indtil vores store leverandør New Holland sagde, at vi ikke kunne være importør af mere end ét maskinmærke. Så overtog Hans Øbakke importør-status, og vi fortsatte som forhandler”, forklarer Morten Christoffersen.

 

Irerne var uenige

Senest er irske EvoQuip blevet indlemmet i rækken af forhandlinger. Virksomheden producerer knusere, sortereanlæg og stakkebånd, og egentlig var det slet ikke meningen, at importen skulle lande i Rønnede.

”I mange år har vi ønsket færre produkter, men til gengæld at vide helt til bunds, hvad det er, vi handler med. Derfor sagde vi i første omgang nej tak, da vi fik en henvendelse fra EvoQuip. Vi meddelte selskabet, at vi ikke var sikre på, at vi kunne leve op til deres forventninger. Det lod irerne sig ikke nøje med. De skrev tilbage, at de var uenige. Så måtte Mathias Friderichsen, Bay og jeg så en tur til Irland og se på maskinerne. Nu har vi så importen og forhandlingen, og det har vi ikke fortrudt”, fastslår Morten Christoffersen.

Også hollandske Giant-minilæssere er på listen over forhandlinger. Dem sælger Bay Christensen for Brdr. Holst Sørensen i Ribe, som er importør. Japansk NPK-nedrivningsudstyr har Bay Christensen selv importen af.

Generationsskiftet i virksomheden blev indledt i juli 2017, da Carl Bay Christensen valgte at dele ejerskabet med Morten Christoffersen og Mathias Friderichsen. Mens Mathias Friderichsen kom direkte fra en stilling hos maskinfirmaet Mertz, beholdt Morten Christoffersen den arbejdsadresse, han havde i forvejen. Fredag den 1. april har den været den samme i 25 år.

 

Billedtekster:

1.

Morten Christoffersen med nye Takeuchi-maskiner klar til at sende ud af døren fra Bay Christensen A/S i Rønnede.

2.

Trekløveret bag Bay Christensen A/S anno 2022. Fra venstre Mathias Friderichsen, Carl Bay Christensen og 25 års jubilaren Morten Christoffersen.

3.

Der er sket meget i branchen i de 25 år, Morten Christoffersen har været med. De senere år har de elektriske maskiner for alvor fået fat. Her er salgschefen med en Giant G2200E X-tra minilæsser.

4.

Maskinhandler og salgschef. Fredag den 1. april er Morten Christoffersen tillige 25 års jubilar hos Bay Christensen A/S.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk