Artikel fra november 2023
Læs hele avisen

DM&E vil uddanne entreprenører

13-11-2023
Del artikel på


Mercantec i Ulfborg skal lægge rammer til seks skoleophold og afsluttende projekt

Brancheforeningen Danske Maskinstationer & Entreprenører, som forkorter sig til DM&E, lancerer nu en ny uddannelse for folk med lyst til entreprenørbranchen. I januar sparker DM&E sin nye entreprenøruddannelse i gang med ambition om at gøre unge klar til arbejde hos små og mellemstore entreprenørvirksomheder.

EM&E og erhvervsskolen Mercantec har stukket hovederne sammen om projektet, og uddannelsescentret i Ulfborg i det vestjyske bliver ramme om de seks skoleophold og det afsluttende projekt, som kursisterne skal igennem. Uddannelsen afvikles som et tre-årigt forløb, hvor eleverne har mulighed for at bo på fagskolen. For at komme i betragtning, skal eleven have en kontrakt med en virksomhed, hvorefter der laves en kontrakt mellem skole, elev og virksomhed.

Tanken er, at uddannelsen skal give de unge faglig viden om alle de opgaver, som en mindre eller mellemstor entreprenørvirksomhed skal kunne håndtere. Det gælder både maskinføring, rørlægning, kloakering og andre discipliner, og de unge lærer også om lovpligtige krav, kvalitetssikring, økonomi og ledelse.

 

Med kørekort uden bøder

Blandt den faglige viden, der fremover skal falde af på Mercantec, vil også være praktiske fiduser til at sikre sig mod ubehageligheder i entreprenør-hverdagen. Her har DM&E i øjeblikket sat fokus på, hvordan man undgår bøder og frakendelse af kørekortet, når man kører med jorddumper.

Der gælder nemlig forskellige regler for kørsel på og udenfor vejen. Det er blandt andet vigtigt at have styr på reglerne for vægt og dimensioner. Det, der er i ladet, bestemmer om dumperen skal indregistreres, men der kan være undtagelser, som kan være vanskelige at overføre til den enkelte situation, påpeger DM&E.

”Et eksempel er færdselsloven, som gælder de fleste steder, mens vægt, dimensioner og registreringsregler kun gælder landeveje. Det betyder, at man skal have styr på, hvor stor og tung, jorddumperen må være, og om den skal have nummerplade på eller ej”, fortæller Gerth Petersen Holm, som er maskinkonsulent hos DM&E.

”Reglerne om lovlig kørsel med jorddumper indebærer, at man er oplyst og kender de specifikke regler, både for hvornår man skal indregistrere sin dumper, hvor hurtigt den må køre, hvilke regler der gælder for lygter og reflekser, samt regler på byggepladsen. Jorddumpere defineres som et motorredskab, ifølge dansk lovgivning. Og motorredskaber er ikke EU-godkendte. Derfor er de underlagt dansk lovgivning for kørsel på vejen”, forklarer maskinkonsulenten.

”Man må altid flytte jorddumperen på landevejen, når den er tom, hvis den ikke overskrider regler for vægt og dimensioner.  Det er det, der transporteres, der bestemmer om dumperen skal indregistreres”, siger Gerth Petersen Holm.

 

FAKTA: Sådan kører man lovligt med jorddumperen

1. Husk indregistrering. Hvis man transporterer materiale, som dumperen ikke selv skal bruge på landevejen, er det et krav, at dumperen er indregistreret. Eksempler på materialer, som dumperen selv skal bruge, kan være ekstra dæk eller lignende. Transporterer den for eksempel sand, jord eller en graveskovl, er der krav om indregistrering.

2. Tempo 40 kræver nummerplade - 30 km/t er den almindelige hastighed, men dumpere kan dog tempo 40 godkendes. Dette kræver en godkendelse samt indregistrering. Tempo 40 kræver både skilt og nummerplade, ellers kan Tempo 40 ikke bruges.

3. Bredde over 2.55 kræver særlige forhold - Dumperen må være op til 2.55 meter til almindelig kørsel på alle veje - også grusveje. Er dumperen mellem 2.55 meter og 3.30 meter bred, må den køre på vejen, hvis den er særligt indrettet til skov, landbrug eller vejarbejde. Den skal være særligt indrettet og ikke kun bruges til disse formål.

 

Billedtekster:

 

1.

Rørlægning og kloakering kommer på skemaet for den nye entreprenøruddannelse.

2.

Reglerne for kørsel på og udenfor vejen er forskellige. For at køre lovligt på landevejen er det vigtigt at have styr på reglerne for vægt og dimensioner. Det er det, man transporterer, der bestemmer om dumperen skal indregistreres.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk