Danske dumpere made in Germany

27-02-2018
Del artikel på








Efter at Hydrema tog den strategiske beslutning at opdele produktionen på fabrikkerne i Støvring og Weimar, produceres alle dumperne nu i Tyskland

Det var vist nok planen, at Lars B. Kristensen skulle blive på fabrikken i Tyskland et års tid, da han blev sendt fra hovedafdelingen i Støvring syd for Aalborg til Weimar for at udvikle nyt til produktprogrammet. ”Vist nok” fordi, han ikke helt kan huske det. Det er nu 17 år siden, og Lars B. Kristensen er stadig i Weimar. Nu som projektleder for ”de tunge produkter”.

Han er et godt eksempel på, at omstændighederne hurtigt kan få et twist. Lige som de dumpere, som Hydrema i dag helt og holdent producerer på den tyske fabrik små 600 kilometer syd for den dansk-tyske grænse. De blev produceret i hovedkvarteret i Støvring, men i 2008 kneb det med produktionskapaciteten på den danske fabrik, og der blev taget beslutning om at flytte hele dumperproduktionen. I Weimar var det muligt at finde kapaciteten, selv om der på det tidspunkt blev produceret både læssemaskiner og hjulgravere på fabrikken.

”Vi har beholdt dumperne hernede. Så i dag er det dumpere i Weimar og gravemaskiner i Støvring”, fortæller Lars B. Kristensen, som befinder sig prima i den gamle, tyske middelalderby med mere end 1100 år på den historiske timetæller.

Granatkastere og kartoffeloptagere

Hydrema-fabrikken i Weimar er en del af det store fabriks-kompleks Weimar Werk, som i tidens løb har huset produktion af lidt af hvert. Jernbanevogne, granatkastere, kraner og kartoffeloptagere – for blot at nævne nogle ganske få. Da Østtyskland i 1949 opstod som en eftervirkning af Anden Verdenskrig, var det med Weimar som en af de nye DDR-delstater.

”Under krigen blev der produceret masser af krigsudstyr på Weimar Werk. I DDR-tiden var den naturligvis en statslig virksomhed, og der blev lavet rigtig mange gravemaskiner frem til den tyske genforening i 1991, efter at Muren var blevet revet ned i 1989”, fortæller Lars B. Kristensen.

”Da der nu kun var ét samlet Tyskland, skulle man finde ud af, hvad man skulle gøre med de tidligere østtyske fabrikker. Det var en udfordring, for produkterne var ikke salgbare i vesten. Et statsligt selskab gik ind og sanerede helt den store virksomhed og delte den op i mindre virksomheder”, forklarer den danske projektleder.

 

Hydrema bød ind

Danmarks eneste fabrik for produktion af store entreprenørmaskiner kom på banen i Weimar i 1996. På det tidspunkt var der ved at være skik på den store saneringsrunde, og en af de tidligere fabrikker, Weimar Werk Baumaschinen med produktion af gravemaskiner og små læssemaskiner, blev sat til salg.

”Der var tale om en ny fabrik med en ny produktion, og Hydrema bød ind sammen med flere andre producenter i branchen. Det endte med salg til Støvring”, siger Lars B. Kristensen.

Dermed blev Hydrema den 18. december 1996 ejer af den tidligere østtyske maskinfabrik. Efter et stort stykke arbejde med at samkøre de to fabrikker, og få ”Hydrema-ånden” ind i fabrikken, er det nu et stort aktiv for Hydrema at have en effektiv dumperfabrik i Tyskland.

Siden overtagelsen er der investeret rigtig meget i fabrikken. Blandt andet monteres alle 912-dumperne nu på et samlebånd som på en bilfabrik for at følge med den konstant stigende efterspørgsel. Den store dumper 922, som Lars Kristensen har været projektleder for helt fra starten, har hele tiden været produceret på fabrikken i Tyskland.

 

Graverne til Støvring

I 2013 præsenterede Hydrema sin helt nye MX-serie af gravemaskiner på Bauma i München. Den var udviklet dels i Støvring og dels på fabrikken i Weimar, og den blev afslutningen på produktion af gravemaskiner i Tyskland. Med MX-maskinen gennemførte Hydrema den sidste del af den nye produktionsstrategi og hentede al produktion af gravende maskineri hjem til Støvring, mens al produktion af dumpere fortsat skulle foregå i Weimar.

I det daglige har den danske projektleder omkring 120 kolleger på den tyske fabrik. Nogle har med planlægning og udvikling at gøre, andre med kvalitets-management. Hovedparten arbejder i produktionen på fabrikken med 27.000 kvadratmeter under tag.

Foruden Lars B. Kristensen taler også en anden Hydrema-medarbejder i Weimar dansk. Henning Andersen er eksportchef til landene omkring Tyskland – Polen, Schweiz, Østrig, Benelux og Frankrig. Han har haft sin hverdag hos Hydrema i Weimar den seneste halve snes år.

Billedtekster:

 1.

Lars B. Kristensen viser gerne rundt og forklarer. Ikke mindst, når der er dansk besøg på fabrikken i Weimar. Her er det deltagere i en af Hydremas VIP-ture til den tyske fabrik, der får en rundvisning.

2.

Danske dumpere produceres i Tyskland. Hydrema-fabrikken i Weimar blev en del af Danmarks eneste producent af store entreprenørmaskiner i slutningen af 1996.

3.

Der er fuld gang i produktionen af dumpere på fabrikken i Weimar.

4.

Dumper efter dumper ruller ud fra produktionshallerne i Weimar. Der står Hydrema på dem alle sammen.

5.

DDR-tiden er for længst forbi. Rummelige og lyse fabrikshaller danner i dag rammerne om moderne produktion – blandt andet af danske entreprenørmaskiner.

6.

Omkring 120 medarbejdere holder gang i hjulene hos Hydrema i Weimar. Størsteparten af dem i produktionen.

7.

Et par funklende nye dumpere får lov til at trække igennem på Hydremas udendørs areal ved siden af produktionsbygningerne i Weimar.

8.

Det var med præsentationen af MX-serien på Bauma i 2013, Hydrema satte proppen i for produktion af gravemaskiner i Weimar og flyttede produktionen til Støvring.  Her er det Hydremas administrerende direktør Jan Werner Jensen (til venstre) og udviklingschef Thorkil K. Iversen ved en MX18 på Bauma.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk