Artikel fra november 2017
Læs hele avisen

Gyldent skær over grusgraven

14-11-2017
Del artikel på






Besøg af 600 gæster hos Bedsted Lø Grusværker da Bjarne Overgaard præsenterede sit første guld

Der er mere guld i den danske undergrund end som så. Det er Bjarne Overgaard overbevist om. Og han véd noget om guld: Han finder det selv og benyttede brancheforeningen Danske Råstoffers store åbent hus-arrangement Råstofdagen til at præsentere sit første fund.

I alt lagde omkring 600 gæster vejen omkring Mjøls Grusgrav ved Rødekro, som er en af de i alt fire grusgrave, der sorterer under Bedsted Lø Grusværker. En del af dem bivånede, da Bjarne Overgaard puttede den første portion dansk guld i smeltediglen og efterfølgende hældte det flydende guld ud til størkning. Tiden vil vise, om det var præcis i dét øjeblik, et dansk guld-eventyr blev skabt.

”Der er masser af guld i en linje op gennem Jylland til omkring Viborg og så vest over. Det har været lidt af en hobby for mig at udvinde lidt guld ved at vaske grus. Så indtil videre har det bare været en god og positiv historie. Men jeg tror, at der kan være mere i det. Måske tilmed en god forretning”, siger Bjarne Overgaard.

 

22,5 karat

”Jeg véd, at en kollega i Tyskland har gjort udvinding af guld til en seriøs forretning med omkring 15 milligram pr. tons sand, han kører igennem maskineriet. Vi taler om guld med lødighed omkring 22,5 karat – der er også lidt sølv i. Nu har jeg fået blod på tanden og vil se, hvor meget, der kan være i det”, fastslår den sønderjyske grusgrav-ejer.

Smeltningen af den første lille portion af det værdifulde metal kastede naturligvis et ekstra gyldent skær over Råstofdagen, hvor Bedsted Lø Grusværker bød alle interesserede på en spændende dag. Det samme skete hos Dansand i Brædstrup, i Vesters Grusgrav ved Tjele, hos Løng Stenindustri og Genbrug ved Sorø og hos Grus & Sten Prøvestenen ved København.

Det var tredje gang, Danske Råstoffer gik i spidsen for at åbne en række grusgrave, og som i 2015 blev det et succesrigt arrangement.

 

God dialog

”Der foregår jo meget i grusgravene hver eneste dag, som naboer og andre rundt omkring ikke har mulighed for at kende ret meget til. Derfor vil vi gerne vise vore grusgrave frem. Ikke mindst for vore naboer og folk i byen. Det skaber en god dialog med lokalsamfundet, som er vigtig for alle parter. Jeg véd, at vi nyder stor forståelse blandt vore naboer for, at vi godt kan støve og støje lidt ind imellem, fordi vi netop satser på de gode relationer”, siger Bjarne Overgaard.

Hos Bedsted Lø Grusværker fortalte Bjarne Overgaard selv om grusgravens historie. Og naturligvis også om guldfundene. Gæsterne havde tilmed selv lejlighed til at vaske guld. Grusgrav-arealet ved Rødekro er af de store. De fire grusgrave breder sig over totalt 180 hektar, og derfor havde Bjarne Overgaard sat jagtvogne ind til at transportere de besøgende rundt.

Billedtekster:

1.

Umiddelbart ser det ikke ud af meget. Men der er faktisk nok guld til at lave flere fingerringe. Og så er det dansk. Udvundet af Bjarne Overgaard.

2.

Råstofdagen blev igen et tilløbsstykke rundt om i landet. Hos Bedsted Lø Grusværker ved Rødekro benyttede omkring 600 interesserede lejligheden til at opleve den store grusgrav.

3.

Jens Ludvigsen (til venstre) og Bjarne Jochimsen er begge mangeårige medarbejdere hos Bedsted Lø Grusværker og var sammen med mange kolleger på dupperne Råstofdagen igennem for at give de mange gæster en god oplevelse.

4.

Er der guld? Ja, der ér guld ved Rødekro. Råstofdagens besøgende havde selv lejlighed til at forsøge sig.

5.

Et lille stykke gyldens danmarkshistorie. Bjarne Overgaard hælder den første lille portion dansk guld ud til størkning.

6.

Jagtvognene med traktorer som trækdyr kørte i fast rutefart dagen igennem for at give gæsterne mulighed for at komme tæt på alle dele af de fire grusgrave, der udgør Bedsted Lø Grusværker.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk