Midtjyske entreprenør-brødre satser på stabil udvikling

26-10-2017
Del artikel på


Og der skal også satses mere på kalkstabilisering ved jordarbejder, mener folkene bag Kølkær Entreprenør

Der skal være stabilt. Både det med firmaets udvikling og det med jordarbejderne. Det mener brødrene Bjarke og Kåre Frandsen, som sammen driver den midtjyske entreprenørvirksomhed Kølkær Entreprenør A/S. Stadig med fatter, Steen Frandsen, på sidelinjen som medejer. Indenfor et par år skal lillebror Kåre på 29 efter planen overtage resten af sin fars andel i firmaet, hvorefter han og storebror Bjarke hver vil eje 50 procent.

De har haft fuld fart på de seneste 11 år, de to brødre. Kølkær Entreprenør har omkring 30 medarbejdere og opererer landet over. Hvor opgaverne er, dér er Kølkær-brødrene også klar til at være. De har et godt øje til det med kalkstabilisering ved jordarbejder. Og det er en forkert opfattelse, at det kun kan betale sig at kalkstabilisere ved store projekter, mener de.

”Der er for mange projekter, hvor man burde bruge kalkstabilisering, men hvor det ikke sker. Det er jo en enkel løsning. En traktor med en fræser og en anden traktor med en udlægger. Vi laver motorvejsramper ved Kolding. Da vi fik projektet, kunne vi se, at der skulle fræses kalk eller cement i j orden. Vi var nødt til enten at købe nogen til at klare stabiliseringen for os, eller selv købe grej til det. Det gjorde vi så”, fortæller Bjarke Frandsen.

 

Til og med sidste stribe

”Enten skal man jo grave dårlig jord væk og køre sand på. Ellers også graver man mindre mængder væk og stabiliserer i stedet med kalk. Ved Kolding har vi stabiliseret 55.000 kubikmeter”, siger Bjarke Frandsen.

Kølkær Entreprenør har entreprisen ved Kolding i hovedentreprise ”til og med sidste hvide stribe”, som Bjarke Frandsen forklarer det. Tillige har firmaet også alt jordarbejde ved 10 motorvejsbroer ved Holstebromotorvejen. Seks af de ti er afsluttet. Aktuelt er der også gang i byggemodning til 100 huse i Solbjerg ved Aarhus. Plus diverse andre projekter rundt omkring.

”Vi havde ikke regnet med det omfang, da vi startede for 11 år siden. Det kører jo stabilt, og vi har ingen vækstplaner. Vi lader tingene komme i den rigtige takt. Det er også godt, at vi trods alt ikke er blevet endnu større på så kort tid. Det er rart for mig, at jeg stadig kan komme rundt og se til pladserne og få en snak med projektlederne”, siger Bjarke Frandsen.

 

Lillebror tog hallen

Bror Kåre kører selv gravemaskine på de større projekter, samtidig med at leder en del af indsatsen i marken. Bjarke sørger for at holde det store overblik fra hovedkvarteret i Kølkær, hvor der er sket omfattende om- og tilbygninger til den tidligere maskinstation. Kølkær Entreprenør har blandt andet eget værksted med to mekanikere fast beskæftiget.

En tredje bror, Sverre Frandsen, som er yngst af de tre, driver sin egen virksomhed, Kølkær Stål & Teknik, på samme adresse. Da han i fjor overtog Brande-firmaet Emond Rahbek med hovedsagelig skovlproduktion, fik Sverre Frandsen brug for mere plads. Det kostede Kølkær Entreprenør en hal, hvorefter Bjarke Frandsen konkluderede, at så måtte der jo bygges en ny. Det gjorde han så – på 1200 kvadratmeter.

Det var farfar, Thomas Frandsen, der lagde grunden til hele familieforetagendet, da han etablerede en landbrugsmaskinstation i 1954. I 1999 gik Thomas Frandsen på pension, og sønnen Steen Frandsen kørte maskinstationen og det tilhørende landbrug videre frem til 2005.

Dengang var Bjarke Thomsen blevet 21 år, og så var det tid at lægge fremtidsplaner.

 

Ikke mere gylle

”Vi talte om, at jeg kunne overtage maskinstationen, men det endte med, at vi solgte jorden fra, og jeg tog kloakmestereksamen. Så købte jeg en rendegraver – en knækstyret Volvo – i mit eget, lille firma. I 2006 lavede min far og mig så Kølkær Entreprenør. Vi fortsatte med at køre gylle ud for kunder i et par år. Derefter var det ikke mere gylle, og vi satsede helt på entreprenørarbejdet”, fortæller Bjarke Frandsen.

Med 30 ansatte, blandt dem også søster Tenna i administrationen, ligner det en rigtig beslutning, som far og søn traf for 11 år siden. Steen Frandsen er fortsat med, men er altså i gang med at glide det sidste stykke af generationsskiftet, som vil gøre sønnerne Bjarke og Kåre til fælles indehavere af Kølkær Entreprenør A/S. Farfar Thomas kigger ind imellem også ind på sin gamle lokalitet på Resenborgvej ved Kølkær få kilometer sydøst for Herning. Han er 89 år og har netop købt ny bil. I det daglige opholder han sig mest på Sjælland, men kører så til Kølkær cirka en gang om måneden for lige at se, at alt går godt.

”Drengene gør det rigtig godt. Det går måske lidt stærkt, men jeg er meget imponeret over, hvad de driver det til”, lyder de rosende ord fra manden, der såede frøen for 63 år siden.


Billedtekster

1.

Tre generationer Frandsen i Kølkær. Farfar, Thomas Frandsen på 89, har luftet sin nye bil med en tur fra Sjælland til Kølkær for at se, hvordan det går. Her i snak med sønnen Steen Frandsen og sønnesønnen Bjarke Frandsen.

2.

To brødre og to virksomhedsledere. Til venstre Sverre Frandsen, som driver Kølkær Stål & Teknik, og Bjarke Frandsen, som driver Kølkær Entreprenør sammen med sin far og den tredje bror, Kåre. Skovlen rummer otte kubikmeter og er et resultat af, at Sverre Frandsen sidste år overtog Brande-firmaet Emond Rahbek.

3.

Kåre Frandsen har taget sin del af entreprisen ved motorvejen ved Kolding med sin Volvo-gravemaskine.

4.

Kåre Frandsen tjekker tandsættet på fræseren til kalkstabilisering. Ved Kolding blev det til stabilisering af 55.000 kubikmeter jord.

5.

Kølkær Entreprenør har nærmest haft facade ud mod motorvejen ved Kolding under arbejdet med etablering af nye ramper.

6.

Kalkstabilisering er en enkel løsning. En traktor med en fræser og en traktor med en udlægger. Så entreprenørbrødrene i Kølkær købte selv grej, da der var behov for stabilisering ved motorvejsprojektet ved Kolding. Her er Kåre Frandsen klar til at rulle ud med fræseren.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk