Artikel fra oktober 2023
Læs hele avisen

Miljørigtig bekæmpelse med miljørigtigt brændstof

12-10-2023
Del artikel på


FM Maskiner har testet ukrudtsdamperen S3 med HVO100

”Maskinen kører nøjagtig lige så godt på HVO100 som på almindelig diesel. Eneste forskel er, at udstødningen nu er hvid og ikke sort”.

Direktør Frede Madsen hos FM Maskiner har lagt yderligere grønt på sin i forvejen miljøgrønne ukrudtsdamper S3. Fabrikken i Gesten i det sydjyske har testet ukrudtsbekæmperen med HVO100 i tanken i stedet for almindelig dieselolie. Maskinen bestod testen med glans. Den kører fornøjet videre og slagter ukrudt, men med 90 procent mindre CO2-udledning.

”Vi leverede de første eksemplarer af S3 i 2020, og siden har ukrudtsdamperen været på produktionslisten. Nu skal vi så lige have lavet en tilføjelse i beskrivelsen af maskinen. Nemlig at den kører lige så godt på det langt renere brændstof, som på diesel”, siger Frede Madsen.

 

Damp i stedet for vand

Hvor andre ukrudtsbekæmpere bruger typisk mellem 1000 og 1500 liter næsten kogende vand til at dræbe ukrudtet, blancherer S3 det med koghed damp, når den kører hen over et areal. Og med et væsentligt lavere vandforbrug. Damperen fra Gesten nøjes med omkring 300 liter vand til en hel dag, og i forvejen havde FM Maskiner reduceret dieselforbruget til 30 liter om dagen.

Nu har Frede Madsen så tilmed vished for, at de 30 liter diesel problemfrit kan konverteres til HVO100. HVO står for Hydrogeniseret Vegetabilsk Olie, som er fremstillet af 100 procent genanvendt biologisk råmateriale. Der kan være tale om for eksempel madolie, animalsk fedt eller fiskeolie fra affaldsfisk, og dermed er brændstoffet helt og aldeles fossilfrit.


Billedtekster:

1.

Frede Madsen har testet ukrudtsdamperen S3 med HVO100 i tanken i stedet for almindelig diesel. Testen viste, at maskinen kører nøjagtig lige så godt med det syntetiske brændstof, og dermed er den i forvejen grønne ukrudtsbekæmper blevet yderligere grøn. HVO100 giver 90 procent mindre CO2-udledning.

2.

Der var stor interesse for S3-ukrudtsdamperen på årets Have & Landskab i Slagelse. Siden har FM Maskiner nu fået yderligere et godt miljø-argument til salgsmappen: Maskinen kører problemfrit på HVO100.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk