Nu skærpes kravene om miljørigtige maskiner

31-10-2019
Del artikel på







GSV-konference om bæredygtigt materiel et tilløbsstykke

Klimavenlige entreprenørmaskiner kan være med til at sikre den grønne omstilling for byggeriet. Og der er tegn i både sol og måne på, at maskinproducenterne har forstået budskabet. Da Danmarks største materieludlejer, GSV Materieludlejning A/S, forleden inviterede til samling om en renene og grønnere fremtid i konferencecentret Docken i Københavns Nordhavn, blev arrangementet et tilløbsstykke. Det elektroniske skilt med ”Lukket for tilmelding” kom op, da 380 branchefolk havde meldt deres deltagelse.

Det var da også noget af et felt af foredragsholdere, GSV havde formået at samle. Københavns overborgmester Frank Jensen fortalte om byens visioner og ambitioner i forhold til miljø og byggeri. Anlægschef og havnebygmester Hans Vasehus fra By & Havn forklarede, hvordan Lynetteholmen skal fungere som både bydel og klimasikring.

Jakob Strømann-Andersen kom fra arkitektfirmaet Henning Larsen havde fokus på fremtidens udfordringer omkring bæredygtig udvikling og energirigtig byudvikling. CEO og partner Niels W. Falk fra HD Lab beskæftigede sig med, hvilke digitale teknologier, der er på vej ind i byggebranchen. Og By & Havns administrerende direktør, Anne Skovbro, fortalte om vigtige strategiske tiltag for fremtidens miljø for By & Havn.

 

Udlejning og klimakamp

Dagens vært selv, GSV Materieludlejnings administrerende direktør Dan O. Vorsholt, beskæftigede sig naturligvis med, hvordan udlejningsbranchen kan bidrage til klimakampen. Et stort antal store og små maskiner med GSV-mærkater vidnede om, at den store udlejningsvirksomhed allerede er godt og seriøst på vej.

Det bliver der også behov for, understregede overborgmester Frank Jensen. Det er nemlig nu, kravene om miljørigtige maskiner på byggepladserne skærpes.

”Vi har 625.000 indbyggere i Københavns Kommune. Antallet er steget med 100.000 i løbet af de ti år, jeg har været overborgmester. Og København vil være verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025. Vi er godt på vej”, understregede overborgmesteren.

 

Skærpede krav

”Det kræver blandt andet en omstilling af bygge- og anlægsmaskinerne. Vi vil skærpe kravene i vores udbud både til emission og genanvendelse, og v gennemfører blandt andet ti pilotprojekter på byggepladser under krav om emissionsfri maskiner. Det er nødvendigt, at vi fremover finder nye materialer og genanvender dem, vi allerede har”, sagde Frank Jensen.

Det store arrangement bød også på lejlighed til at tage fremtiden i øjesyn. En række af GSVs leverandører af entreprenørmaskiner og -materiel udstillede det nyeste grej fra udviklingsafdelingerne på store og små fabrikker. Naturligvis ikke mindst centreret omkring el-drevne maskiner.

Administrerende direktør Allan Laursen var selv i spidsen for en delegation fra AL-Lift i Lemvig, som blandt andet præsenterede en prototype på en helt ny vinduesløfter. Den er beregnet til samarbejde med en hvilken som helst maskine med gafler og er døbt Compact 400 med reference til, at maskinen kan løfte 400 kg.

”Målet er at lave en prisbillig vinduesløfter til den lille håndværksmester eller til udlejere. Den klarer sig selv og bruger kun entreprenørmaskinen til at transportere sig. Alle funktioner kan klares med radiostyringen”, forklarede Allan Laursen.

 

26,5 tons elektrisk

Salgschef Jørgen Olsen fra Erenfred Pedersen A/S mødte frem med en fuldelektrisk nedbrydningsrobot fra svenske Brokk.

Udendørs som nærmeste nabo til tre spisesteder arbejdede en 26,5 tons elektrisk Cat 323F Z-Line uden dunst til hverken de grillstegte eller den asiatiske ret. Caterpillar fortæller, at der er kræfter til fem til syv timer på en opladning.

Scantruck havde taget den 100 procent eldrevne version af bomliften Manitou 200ATJ med til Nordhavnen. Ligesom den klassiske dieselversion af maskinen, har del elektriske en arbejdshøjde på godt 20 meter og 12 meters rækkevidde.

”Med navnet Oxygen signalerer Manitou ren luft og bæredygtige løsninger med rene energier”, sagde Scantrucks salgschef, Claus Bjerregaard.

Stemas bød ind med ikke færre end tre bæredygtige maskiner af tre forskellige mærker. Mest markant var den autonome Yanmare eFuzion minigraver, som med anvendelse af alle tilgængelige teknologier er selvkørende og stort set selvtænkende. eFuzion er en konceptmaskine og dermed egentlig en fremtidsvision, men ikke desto mindre fysisk til stede på Docken.

Stemas havde også taget Weidemann-læsseren eHoftrac med. Nærmest en klassiker blandt batteridrevne maskiner. Fra spanske Himoinsa havde Stemas generatoren HRGO 40. Den kører på flydende naturgas og kan således forsyne eldrevne entreprenørmaskiner med strøm, uden at belaste el-nettet.

 

Billedtekster:

1.

Tætpakkede tilhørerrækker på Docken, mens overborgmester Frank Jensen taler.

2.

Overborgmester Frank Jensen – varslede skærpede krav i udbud om såvel emission som genanvendelse.

3.

Allan Laursen havde taget turen fra AL-Lift i Lemvig for blandt andet at præsentere prototypen på den nye vinduesløfter Compact 400.

4.

Der er ikke så meget brok med Brokk, konstaterede salgschef Jørgen Olsen fra Erenfred Pedersen. Den svenske nedbrydningsrobot er fuldelektrisk.

5.

Cat-prototypen på den elektriske 26,5 tons gravemaskine. Der skal en stor stikkontakt til.

6.

Salgschef Claus Bjerregaard fra Scantruck var klar med et 100 procent elektrisk lift. Det sørger Manitou 200ATJe Oxygen for 

7.

Overborgmester Frank Jensen tog et interesseret kik på den elektriske Weidemann eHoftrac, som allerede er næsten en veteran blandt de miljørigtige maskiner.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk