Rototilt har fundet et højere niveau for automatisering

17-11-2017

Automatisk tiltfunktion sikrer højere effektivitet for maskinføreren

Automatisering og smartness er to begreber, som svenske Rototilts har sat i fokus for produktudvikling af tiltrotatorerne. Nu har virksomheden i Vindeln nordvest for Umeå i det nordlige Sverige fundet et højere niveau for automatiseringen. Automatisk tiltfunktion skal gøre gravemaskineføreren endnu mere effektiv i det daglige arbejde.

”I praksis betyder det, at vi giver gravemaskineføreren helt nye muligheder i kombinationen af styresystem, lynkobling, tiltrotator og redskab”, fortæller produktchef Sven-Roger Ekström hos Rototilt.

Rototilt var først på markedet for tre år siden, da fabrikken gjorde det muligt for gravesystemer at bruge redskabets nøjagtige tilt- og rotationsvinkel. Det skete med RPS (Rototilt Positioning Solution) og styresystemet ICS. Integrationen blev en stor succes, og i dag udstyres størstedelen af alle gravemaskiner, som har Rototilts tiltrotator, med ICS-styresystemet og RPS. Nu udvikles teknologien så yderligere med automatisk tiltfunktion. Automatic Grade Control er en funktion, der indgår i RPS.

 

Indstiller sig selv

En af de første maskinførere til at prøve nyheden er Mikael Holmström, som bruger RPS-funktionen dagligt. Han er hurtigt blevet opmærksom på de store tidsgevinster i processen.

”Jeg bliver meget hurtigere til mit arbejde og kan holde øje med selve opgaven i stedet for skærmen i førerhuset. Med RPS så jeg skovlens position og vinkel i gravesystemet og skulle manuelt tilpasse redskabet derefter. Med Automatic Grade Control tilpasses redskabet automatisk efter modellen i gravesystemet. Jeg behøver derfor ikke styre skovlen eller redskabet, som jeg arbejder med, som i stedet indstiller sig selv, og jeg skal bare have styr på højden. Det er fantastisk, når man f.eks. arbejder i en udgravning. Det bliver meget let at grave”, siger Mikael Holmström.

Teknisk set drejer det sig om signaler, som sendes fra tiltrotatoren og styresystemet ind i gravesystemet.

”Vi samarbejder med alle de førende gravesystemsproducenter på markedet, og Leica Geosystems er de første til at kunne tilbyde dette til deres kunder”, siger produktchef Sven-Roger Ekström.

Automatic Grade Control leveres med RPS samt Rototilts styresystem ICS i version 2.10.3 eller nyere og Leicas gravesystem tilpasset til funktionen.

Det er firmaet Skovteknik i Frederikshavn, der er dansk importør af Rototilt.

”Vi sælger ikke direkte til entreprenører, men via vore forhandlere. Dem er der til gengæld mange af. Nemlig alle mærkeforhandlerne af gravemaskiner og rendegravere”, fortæller Jakob Møller Pedersen hos Skovteknik.

Billedtekst:

Den automatiske tiltfunktion sikrer gravemaskineføreren nye muligheder i kombinationen af styresystem, lynkobling, tiltrotator og redskab
Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk