Rototilt udvider for trecifret millionbeløb

14-11-2019
Del artikel på









Salget er mere end fordoblet på fem år – nu fordobler fabrikken produktionskapaciteten

De roterer for fulde omdrejninger, de svenske tiltrotatorer Rototilt. Faktisk går det så stærkt på fabrikken i Vindeln i det nordlige Sverige blot 350 km fra Polarcirklen, at Rototilt nu udvider de fysiske produktionsrammer med 100 procent. Formedelst et trecifret millionbeløb lægger Rototilt 4200 ekstra kvadratmeter til fabriksanlægget og sikrer dermed en fordobling af produktionskapaciteten.

”Nybyggeriet kommer til at koste mellem 150 og 180 millioner svenske kroner. Den øgede kapacitet giver en lavere kapitalbinding i færre maskiner, en fleksibel maskinflåde og som et vigtigt element også øget sikkerhed på grund af færre manuelle håndteringer”, fortæller produktchef Sven-Roger Ekström.

 

Skovteknik i Danmark

Rototilt er repræsenteret af egne datterselskaber i Finland, Norge, Frankrig, Canada, Storbritannien, Tyskland og Island. I Danmark er det Skovteknik dk i Frederikshavn, der viser Rototilt-flaget som forhandler med Jakob Møller Pedersen i front. Han glæder sig over succesen i det nordsvenske og konstaterer, at den ganske fint afspejler, hvordan det er gået Rototilt også i Danmark, siden Skovteknik dk fik forhandlingen i 2013.

”De seneste fem-seks år har der virkelig været fart på. I 2012 omsatte vi for omkring 300 millioner svenske kroner. I 2018 var tallet 650 millioner. Altså mere end en fordobling. For 2019 forventer vi en omsætning omkring 700 millioner”, fortæller marketing- og salgschef Per Väppling.

Rototilts historie rækker tilbage til 1986. Eller måske rettere 1973 – eller 1977. Måske i virkeligheden 1953. Den svenske årstalsforvirring kan synes total, når den kombineres med tiltrotatorerne i Vindeln. Den ene begivenhed har nemlig afløst den anden i Rototilts historie.

 

Kraner og dametøj

Det første frø blev lagt, da brødrene Allan og Rune Jonsson i 1953 begyndte at sælge gravemaskiner og skovle. Allan Jonsson fik så en idé til at bygge en kran til skovmaskiner. Det koster naturligvis penge at sætte en produktion i gang, og da Allan Jonsson fik en stor ordre på sine kraner, måtte han omkring en af de lokale med penge på bogen. Det var en dame, som havde en dametøjsforretning i Vindeln.

Allan Jonsson fik succes med pengene fra dametøjet og kranerne, og i 1973 udvidede han sin egen butik med køb af virksomheden Indexator, som også lå i Vindeln. Egentlig imponerende. Ret beset er Vindeln en flække med omkring 2500 indbyggere et halvt hundrede kilometer nordvest for Umeå. Men der er i den grad gang i de maskinelle løjer. Alene på Allan Jonssons Väg – ja, naturligvis opkaldt efter Rototilt-grundlæggeren – ligger også Vimek, som laver skovmaskiner. Cranab AB med produktion af kraner, store grabbe og rydningsgrej ligger på samme vej, og rundt om hjørnet har Slagkraft AB til huse. Lidt længere oppe på Allan Jonssons Väg ligger Indexator stadig. Her laves i dag kun rotatorer til skovmaskiner. En serieproduktion, som Allan Jonsson startede i 1977.

 

”Den tilter og roterer”

I 1983 kom en ny generation af Jonsson-familien til. Allan Jonssons børn, Anders, Lise Lottie og Hans, overtog Indexator, og efterfølgende splittede de op. Hans Jonsson fortsatte med Indexator. Anders Jonsson overtog Rototilt, som var kommet til som et produktnavn. Serieproduktionen af Rototilt kom i gang i 1986, da en sekretær i selskabet havde løst en gordisk knude: Vi har et roterende og tiltende produkt – hvad skal vi dog kalde det? ”Den tilter og roterer – så hvad med Rototilt” foreslog sekretæren, og sådan blev det.

I 2007 brød Rototilt Indexator-tilknytningen og blev et selvstændigt produkt, og den nuværende fabrik længere henne ad vejen blev bygget. Men først i 2014 delte brødrene Anders og Hans Jonsson kagen, så Anders blev eneejer af Rototilt og Hans af Indexator. Stadig med en forskel, at Rototilt både tilter og roterer på entreprenørmaskiner, mens Indexator nøjes med at rotere på skovmaskiner.

Der er 500 meter imellem Indexator Rotator Systems AB og Rototilt Group AB på Allan Jonssons Väg i Vindeln. I dag har virksomhederne ikke noget med hinanden at gøre, bortset fra samarbejde om test-laboratoriet.

 

Fremtiden på plads

Næste Jonsson-generation er i øvrigt godt på plads i firmaet. Både Anders Jonssons søn og datter arbejder hos Rototilt og er udset til på sigt at blive medejere.

Derfor kan fremtidens folk daglig følge med i fordoblingen af produktionskapaciteten i familiefirmaet. Ambitionen er, at de 4200 nye kvadratmeter skal stå færdige i løbet af foråret 2020 og derefter være klar til brug med maskiner og alt på plads lige efter sommerferien.

Den nye bygning kommer til at rumme blandt andet malerafdeling og montering. Dermed bliver der bedre plads til forarbejdningsmaskiner i den eksisterende del af fabrikken. Et vigtigt element i udvidelsen er, at flowet i produktionen samtidig skal optimeres.

 

Største investering

”Udvidelsen er den hidtil største investering i Rorotilts historie. Vi følger et investeringsprogram, hvor vi over tid ser på efterspørgslen efter vores produkter sammen med udviklingen i markedet”, siger administrerende direktør Anders Jonsson.

Det går i øvrigt ikke ubemærket hen, at udviklingen roterer hurtigere end nogensinde tidligere hos virksomheden i Vindeln. Anders Jonsson er netop strøget næsten helt til tops i en kåring, der hvert år hædrer Sveriges mest fremtrædende erhvervsledere. 21 regionale virksomhedsledere fra alle brancher var med i slutspurten om titlen Årets Entreprenør.

Anders Jonsson fik tredjepladsen i kåringen, hvor der er fokus på, at erhvervslederne skal have vist stærk innovation og være forbilleder i deres respektive brancher.


Rototilt-fakta

Der er ca. 250 medarbejdere i Rototilt-koncernen.

25 ingeniører arbejder hele tiden med produktudvikling.

Hydraulik og mekanik testes på et laboratorium, hvor det er muligt at simulere gravemaskiner op til 30 tons.

Sidste år lancerede Rototilt modellen R9 – verdens største tiltrotator. Den vejer 1400 kg og passer til gravemaskiner fra 30 til 40 tons.

Rototilt anvender RPS – Rototilt Positioning System - for Leica, Trimble, Topcon og Moba maskinstyringer med enkel installation med ICS Centralsystem.

Foruden tiltrotatorer, producerer Rototilt også blandt andet skovle, grabbe, fæster, kompaktorer, afretterbjælker og som det nyeste produkt: Asfaltskærere.

En test af et Rototilt-fæstes holdbarhed måtte opgives. Man fandt aldrig ud af, hvor mange bevægelser, det kunne tåle. Efter en million bevægelser var der stadig intet sket med fæstet. Hos en konkurrent sprang et tilsvarende fæste efter 300.000 bevægelser.

  

Billedtekster:

1.

Svensk-dansk forbrødring. Produktionschef Tord Johansson (til venstre) og Jakob Møller Pedersen fra den danske Rototilt-importør Skovteknik dk i den endnu tomme hal, som vil sikre fabrikken mulighed for at fordoble produktionskapaciteten.

2.

Der er tæt pakket hos Rototilt og behov for mere plads.

3.

Dele til nok en tiltrotator godt på vej på fabrikken i Vindeln.

4.

”Det ser rigtigt ud”, konstaterer Export Developing Manager Hans Röring (til venstre), Jakob Møller Pedersen fra Skovteknik dk (i midten) og marketing- og salgschef Per Väppling 

5.

På fabrikken i Vindels har besøgende mulighed for både at rotere og tilte til den store guldmedalje i en avanceret simulator. Her er det Jakob Møller Pedersen fra Skovteknik dk, der har sat sig i førersædet.

6.

Dansk besøg på Allan Jonssons Väg i Vindeln cirka 350 km syd for Polarcirklen. Jakob Møller Pedersen fra den danske importør Skovteknik dk flankeres af  Export Developing Manager Hans Röring (til venstre) og marketing- og salgschef Per Väppling.

7.

En af de små tiltrotatorer, en Rototilt R1 til kompaktmaskiner fra 1,5 til 3,5 tons sluttestes på fabrikken.

8.

Produktionschef Tord Johansson (til højre) viser Jakob Møller Pedersen en ventilblok, som Rototilt selv står for produktionen af 


Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk