Artikel fra august 2020
Læs hele avisen

Solen renser jorden

20-08-2020
Del artikel på






Keestrack-sorterer kører på strøm fra solceller hos Jordrens Syd i Aabenraa

Det er godt for jorden, når solens livgivende stråler rammer den. Ikke mindst for den forurenede jord, der behandles hos miljøvirksomheden Jordrens Syd få kilometer syd for Aabenraa. Her sørger solen for at holde gang i processen med at rense gigantiske mængder forurenet jord. En helt ny Keestrack-sorterer står og deler jord, gadeopfej, beton, asfalt og andet, op i bunker til rensning.


I virkeligheden er den cirka 30 tons tunge Keestrack K5e dieselelektrisk. Dét med diesel er ved at være for gammeldags hos Jordrens Syd. Så den store mobilsorterer bruger kun nogle dråber diesel, når den flytter sig selv rundt til nye opgaver på Jordrens Syd-området. Ellers kører den på strøm. Af den hjemmelavede slags, vel at mærke.


”Vi har et mål om at blive en CO2-neutral virksomhed på el-forbruget. Derfor har vi dækket hele vores værkstedsbygning med solceller, som både leverer strøm til kaffemaskinen og Keestrack-sortereren. Vi har masser af andre ledige tagflader, så mere og mere kommer til”, fortæller direktør Jesper Boisen hos Jordrens Syd.

 

Første i Danmark på egen strøm

”Der giver bedst mening at investere i store solcelleanlæg, hvis man selv skal bruge strømmen. Det skal vi. Og jeg ser gode muligheder for, at vi også kommer til at køre med elektriske rundsorterere, knuseanlæg og andre store maskiner senere. Vores Keestrack K5e præsterer nøjagtig som vores andre sorterere, men bruger ingen diesel. Dermed sparer vi på bundlinjen, men ikke mindst sparer vi miljøet for forbrænding af i omegnen af 10.000 liter diesel, og dermed 26,6 tons CO2 pr. år”, siger Jesper Boisen.


Det er den danske Keestrack-importør TNS-IMEX A/S i Løgumkloster, der har leveret den gigantiske maskine til miljøvirksomheden i Aabenraa. K5e’eren er ikke den første, TNS-IMEX A/S har hentet til Danmark. Frederikshavn Kommunes vej- og parkafdeling var først til at sortere elektrisk med en Keestrack. Men når maskinen i det nordjyske begynder at spytte materialerne ud i forskellige fraktioner, sker det med hjælp fra den lokale elforsyning. Der er et kabel i enden af mobilsortereren i Frederikshavn.

 

Nul procent CO2

”Den maskine, vi har leveret til Jordrens Syd, er den første i Danmark, der kører på ”hjemmelavet” strøm. Det betyder udledning af nul procent CO2. Så kan vi vist ikke nå en renere sortering”, siger Thomas N. Sørensen fra TNS-IMEX A/S.


Direktør Jesper Boisen kan ikke sådan lige sætte mængder på, hvor meget den el-drevne Keestrask behandler på det hele 1,5 x 5 meter store sigteareal. Det afhænger helt og holdent af, hvad maskinføreren i gummigeden læsser i fødekassen. Her byder Keestrack’en i øvrigt på en stor fordel i forhold til mobilsorterere af andre fabrikater. På Keestrack skaber man ikke ekstra volumen ved at forhøje fødekassen, som dermed også bliver smallere for gummigeden at få ram på. Keestrack har fundet ud af i stedet af forlænge fødekassen.

 

Alt styres fra gummigeden

”Vores produkter er sjældent ensartede, og derfor har vi også fordel af den elektroniske styring af Danfos-hydraulikken. Vi kan styre alle funktioner fra gummigeden”, siger Jesper Boisen.


Jordrens Syd er godkendt modtageanlæg for alle typer forurenet jord, beton og asfalt.


”Det er jord, der er vores force. Vi er rigtig dygtige til forurenet jord, og vi modtager alt lige fra små have-læs til kæmpestore mængder fra anlægsprojekter. Jorden kommer fra hele Jylland og Fyn. Vores beliggenhed blot en kilometer fra Sønderborgmotorvejen og fem kilometer fra Sønderjyske Motorvej er naturligvis en stor fordel transportmæssig. Men vi løser også projekter, hvor vi får forurenet jord sejlet ind til Aabenraa Havn. Derfra er der kun en halv snes kilometer til vores modtageanlæg på Flensborg Landevej”, siger direktør Jesper Boisen.

 

Billedtekster:

1.

Jordrens Syd-direktør Jesper Boisen i herlig sommersol. Og dermed foder til solcellerne, som sikrer strøm til den nye Keestrack-sorterer.

2.

Der er gang i båndene på den 30 tons tunge mobilknuser, som udelukkende kører på strøm. Kun når den skal flyttes rundt på Jordrens Syds arealer ved Aabenraa, brændes der en sjat diesel af.

3.

Solceller på taget hos Jordrens Syd sørger for strøm til miljøvirksomhedens nye Keestrack-sorterer. Og der er tagarealer nok til at øge strømproduktionen til fremtidige miljørigtige maskiner.

4.

Direktør Jesper Boisen glæder sig over, at den nye sorterer fuldt matcher traditionelle sorterere på effektivitet. Og så sparer den altså miljøet for 26,6 tons CO2 pr. år.

5.

Gummigedens fører nøjes ikke med at forsyne sortereren med en kontinuerlig strøm af materialer til sortering. Han klarer også alle funktioner på Keestrack’en via fjernstyringen og den elektroniske styring af hydraulikken.

6.

Keestrack K5e er dieselelektrisk. Men hos Jordrens Syd ved Aabenraa brændes der kun nødtørftige mængder diesel af, når maskinen flyttes rundt på pladsen. Ellers kører den fuldelektrisk og sparer dermed 10.000 liter diesel om året – og miljøet for 26,6 tons CO2.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk