Stor kampagne skal få unge til at gå i kloakken

15-11-2017
Del artikel på


Danske Kloakmestre vil sikre flere i lære som anlægsstruktører – og dermed også flere kloakmestre

Riget fattes kloakmestre. Med fuld gang i byggebranchen over hele landet, klimaforandringer og nedbrudte kloaksystemer er alle betingelser til stede for en gylden fremtid med stor jobsikkerhed. Der mangler bare nogle unge mennesker at putte ned i kloakken.

Det mener brancheforeningen Danske Kloakmestre, som nu skyder en storstilet kampagne i gang for at øge interessen for at gå i lære som anlægsstruktør. Og dermed også skabe fundamentet for udklækning af flere kloakmestre.

”For få år siden blev der udlært lige godt og vel 300 kloakmestre. I fjor kun det halve antal. Det er en udvikling, som vi skal have vendt. Det vil vi gøre ved at forklare de unge mennesker, at man faktisk kan sikre sig en fremtid som selvstændig mester, hvis man har bestået 9. eller 10. klasses eksamen med minimum 02 i dansk og matematik. Eller man kan gå direkte i lære i en virksomhed”, fortæller Danske Kloakmestres næstformand, Thomas Rasmussen.

 

Skideligeglad

Danske Kloakmestre har netop lanceret kampagnen ”Skideligeglad”, som har fået sin egen hjemmeside, www.skideligeglad.dk. Den fortæller om kloakbranchen og uddannelsen både til anlægsstruktør og kloakmester. De to uddannelser hænger sammen. Når man er udlært anlægsstruktør, har man også fundamentet til at blive kloakmester. En anlægsstruktør er automatisk også uddannet rørlægger, og for at fuldende til kloakmester mangler kun den teoretiske kloakmesterprøve. Efterfølgende kan man søge om autorisation hos Sikkerhedsstyrelsen.

”På www.skideligeglad.dk præsenterer vi også otte små film, hvor unge, der allerede er i lære, med deres egne ord fortæller om hverdagen som anlægsstruktør. De lægger ikke skjul på, at det kan være hårdt arbejde, men fortæller også om hjælp fra entreprenørmaskinerne, frisk luft og masser af teamwork. En af dem afmonterer også den gamle opfattelse, at det er ulækkert at være kloakmester. Det hører faktisk til sjældenhederne, at det lugter mere af lort end af lagkage”, siger Thomas Rasmussen.

Uddannelsen til anlægsstruktør tager normalt tre år og cirka otte måneder, alt afhængig af uddannelsesmæssig baggrund. Elever, der kommer helt grønne direkte fra folkeskolen, skal lægge et halvt års tid til, fordi de skal omkring grundforløbet på en erhvervsskole først. Det er her, man vælger, om det i virkeligheden er struktør, man vil være, eller om der i stedet er en anden håndværkeruddannelse, der trækker mere.

 

Også voksenlærlinge

Lærlingene klarer økonomien undervejs via SU og elevløn. Svendebrevet som anlægsstruktør giver adgang til kloakmesteruddannelsen.

Danske Kloakmestre har tillige kik på de ikke helt unge. Det er nemlig også muligt at gå i lære som anlægsstruktør som voksenlærling. Hvis man er over 25 år, kan man gå i voksenlære og få løn efter gældende overenskomst under uddannelsen. Der gælder samme regler som for andre fag. Blandt andet også, at relevante faglige kompetencer fra andre jobs kan bruges til måske at gennemgå uddannelsesforløbet på kortere tid.

”Både som struktør og som kloakmester kan man arbejde både hos kommunen eller i private byggefirmaer. Mange vælger at udbygge struktøruddannelsen med den teoretiske kloakmesterprøve og sikre sig kloakmestereksamen, og en del af dem starter efter endt uddannelse deres egen kloakmestervirksomhed”, forklarer Thomas Rasmussen.

Antallet af nyudklækkede kloakmestre har stabiliseret sig omkring 150 de seneste tre år. Tidligere lå antallet typisk mellem 260 og godt 300 med 2006 som det gyldne uddannelsesår med 315 eksaminander.

Billedtekster:

1.

Uddannelsen til kloakmester indbefatter også en tur i ”sandkassen”. Der er mangel på anlægsstruktører og ikke mindst kloakmestre, så det er uddannelser med stor jobsikkerhed.

2.

”Ta’ nu den skide uddannelse” lyder budskabet fra Danske Kloakmestre, som har sat en stor kampagne i gang for at få flere unge til at vælge kloakken som arbejdsplads. Kampagnen kører på www.skideligeglad.dk og finder også vej til Facebook, blandt andet med otte små film. 

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk