Timan strømliner produktionen og eksporterer maskiner til Qatar.

21-02-2017
Den vestjyske fabrik indlemmer en ekstra hal og rykker rundt midt i en travl tid.

Der er travlhed i Tim i Vestjylland. Byens redskabsbærer-fabrik Timan sprøjter maskiner ud i en lind strøm, og samtidig med, at der produceres, har virksomheden gang i aktiviteter på mange fronter. En af dem vil sikre en mere strømlinet produktion fremover. Timan udvider nemlig produktionsarealet og får samtidig mulighed for at rykke fjernlageret hjem til Fabriksvej.

”Vi bor i den gamle Tim Maskinfabriks haller, hvor også Vestas har lejet sig ind. Nu rykker Vestas så sammen på nogle ting, og det giver os mulighed for også at leje den allernærmeste nabo-hal på 2100 kvadratmeter. Det giver os adgang direkte fra vores eksisterende produktionsareal. Vi skal simpelthen bare åbne porten”, fortæller direktør Birger Pedersen hos Timan.

Foruden en optimering af produktionen, får Timan-folkene også mulighed for fremover at læsse nye maskiner direkte ud på lastbilerne. Når den ekstra hal er på plads i systemet, vil den sikre et bedre flow gennem hele produktionen.

 

Tornado-patent

Det kan der godt blive brug for. Timan har nemlig mange jern i ilden. Firmaet har netop fået sit endelig patent på Tornado-systemet, der anvendes på feje/sugeanlægget til maskinen Timan 3400. Andre producenter af feje/sugeanlæg enten benytter en roterende børste eller direkte bagluft via en gummilæbe, som holder afstand ned mod underlaget. Begge systemer medfører slitage og behov for vedligehold af børste og gummilæber.

Det er ikke tilfældet med Timans ny patenterede system. Tornado-mundstykket er enkelt og uden hverken gummi eller børste, der kan slides. Det har været på markedet i lidt over et år, og Timan har endnu til gode at sælge sliddele til Tornado-mundstykket.

”Nu har vi så det danske patent på plads, og det gør godt. Nu går vi efter også at få EU-patent på Tornado-mundstykket”, siger Birger Pedersen.

 

Timan i ørkenen

Netop modellen 3400 har netop markeret et lille stykke historie for Timan. Fabrikken har sendt en container med tre maskiner til ørkenstaten Qatar, som på grund af enorme gas- og oliereserver har status af Verdens rigeste land. Qatar bliver vært for VM i fodbold i 2022, og budgettet for infrastruktur frem mod begivenheden er på svimlende 1400 milliarder kroner.

”På udstillingen Maskiner under Broen i fjor kom vi i kontakt med et dansk firma, som har både kontakter og netværk i Mellemøsten. I første omgang har det nu resulteret i, at vi har sendt tre maskiner med feje/sugeanlæg, klippeaggregat, opsamler og hækklippere til Qatar. Der vil være masser af arbejde med vedligehold af anlæg og byggerier i forbindelse med fodbold-VM, og det må de naturligvis gerne bruge Timan-maskiner til, siger Birger Pedersen.

Det er ikke kun Qatar, der skal forsynes med maskiner fra Vestjylland. Fabrikken i Tim har netop indgået aftale med en importør i Frankrig, og dermed er der åbnet for et nyt marked. Birger Pedersen ser gerne en udvikling i Frankrig a la den, som Timan har oplevet i Tyskland.

”Vi startede op i Tyskland for tre år siden, hvor vi satte vores egen mand på opgaven med at finde forhandlere til Timan-produktprogrammet. I dag har vi 15 forhandlere fordelt ud over Tyskland, og nogle af dem har flere udsalgssteder. Derfor forventer vi også en positiv vækst på det tyske marked i de kommende år”, siger Birger Pedersen.

 

Hø på et skråplan

Tyskerne helt i syd kan i øvrigt se frem til en specialitet fra Tim, som de har efterspurgt. Fabrikken er meget opmærksom på forskellige behov rundt om, afhængig af regionale forskelle. I Sydtyskland, Schweiz og Østrig er således behov for fingerklippere til Timan RC-1000. Det er Timans fjernstyrede maskine på larvefødder, som ubesværet tumler sig på ellers ufremkommelige arealer og skrænter op til 50 grader. Fingerklipperen monteres i stedet for slagler på maskinerne, når der slås hø på skråninger.

Under mere hjemlige himmelstrøg har Timan øget forhandlernettet med to nye firmaer. I Sønderborg har Ulkebøl Plæneklipperservice fået Timan på produktprogrammet, og det samme gælder for Malle Skov og Have i Haderslev.

 

Nemmere betjening

Timan 3400 er i øvrigt undergået fornyelse på betjeningen af feje/sugeanlægget, som nu startes ved aktivering af en enkelt kontakt. Samtidig har fabrikken gjort betjeningen af sidebørsterne mere enkel. Begge maskinens sidebørster kan fremover betjenes via et joystick. Filosofien er, at Timan 3400 netop skal være så let at betjene som muligt, så det også er nemt at skifte operatør, hvis maskinen for eksempel skal anvendes af flere afdelinger, eller når den faste fører er syg eller på ferie.

Det er også blevet til udviklingen af en ny 2-i-1 sidebørste til ukrudt og fejning i Tim. Den universale sidebørste kan justeres i hældningen, så den også kan anvendes, hvor der skal fejes langs afvandingsrender. Børsten kan udskiftes med en ukrudtsbørste til fjernelse af græs og ukrudt langs kanter. 

Læs mere på
www.timan.dk

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk