Artikel fra maj 2022
Læs hele avisen

Kirkegården bliver grøn

09-05-2022
Del artikel på


Elektrisk mini-truck og sugeanlæg fra ”lige rundt om hjørnet” indvarsler nye tider på Tyrsted Kirkegård ved Horsens

Der er mindre end fem kilometer fra den 445 år gamle Tyrsted Kirke i det sydøstlige Horsens til en af byens markante maskinvirksomheder, GMR Maskiner A/S på Saturnvej i Horsens sydvest. Derfor voldte det heller ikke problemer at få leveret det seneste indkøb til maskinhuset ved den smukke, gamle kirke. Til gengæld var der tale om lidt af et spring ind i helt nye tider, hvor miljøet har langt højere prioritet, end det har været tilfælde tidligere.

Tyrsted Kirkegård er ved at blive grøn. Helt i tidens ånd giver kirkegårdsleder Ilse Pedersen og hendes medarbejdere kirkegården en drejning efter klima og biodiversitet, og selv om en kirkegård næppe kan skifte fra mere konventionel til grøn og miljørigtig med et snuptag, så sker det i det små på mange fronter. Tydeligst af alle ved, at den nye minitruck med sugeanlæg er 100 procent elektrisk. Benzindunsten forsvinder stille og roligt fra Tyrsted.

”Vi hælder miljøbenzin på græsklipperne, hækklipperne, buskrydderne og andre grej, der endnu ikke er kommet på batteridrift. Når andre maskiner skal skiftes ud, bliver det til elektriske, hvis overhovedet muligt. Med den nye Stama-minitruck har vi nu konstateret, at vi kører lige så godt som tidligere, bare renere og med mindre larm”, siger Ilse Pedersen.

 

Øger diversiteten

Dermed er den lokalt producerede minitruck blevet Tyrsted Kirkegårds første store skridt mod at blive rigtig grøn. Andre tiltag glider mere ubemærket ind rundt om på forskellige funktioner, som Ilse Pedersen og hendes medarbejdere tager sig af i det daglige.

”Gran fra grandækningen bliver ikke bare kørt væk, men bruges nu på tomme gravsteder for at øge diversiteten. Vi bruger også afklip fra hækkene, og vi sår og planter stauder og vildtblomster forskellige steder, samtidig med at græsset får lov til at stå lidt højere nogle steder”, forklarer Ilse Pedersen.

Hun har en forhåbning om, at kirkegårdens brugere og besøgende også giver en hånd med. Det kan ske ved at sortere affald, så der kun kommer grønt affald i spandene. Og at gæsterne i øvrigt er med på at vænne sig til en lidt mere vild kirkegård.

 

To kirkegårde

Kirkegårdsleder Ilse Pedersen har to fuldtids medhjælpere og tillige to på 400 timer. Kirkegården har cirka 1200 gravsteder, hvoraf omkring 80 procent er med urner og 20 procent jordbegravelser. Foruden kirkegården ved Tyrsted Kirke, passer mandskabet også kirkegården ved nabokirken, Uth Kirke.

”Der er under to kilometer mellem de to kirker, og derfor har vi kun en plæneklipper stående ved Uth Kirke, hvor kirkegården er væsentligt mindre end i Tyrsted. De øvrige maskiner og materiel kører vi frem og tilbage”, siger Ilse Pedersen.

Den lokalt producerede Stama Mini RS EL fra GMR Maskiner ankom til Tyrsted Kirkegård helt i slutningen af 2021. Den gør hovedsagelig tjeneste med transport, men har netop fået tilføjet yderligere en dimension i form af Stamas sugeenhed ELS-B 48V, som snupper løv, kviste, dåser og andet affald og hjælper til at holde kirkegården pæn og ren.

”Det siger noget, når man kører med et sugeanlæg. Men langt mindre, end vi har været vant til. Det nye anlæg hverken larmer eller støver som andre, vi har haft tidligere. Det samme er naturligvis tilfældet med selve minitrucken, som bare ruller rundt uden støj”, siger Ilse Pedersen.

 

Indkøbslisten

Med både knækstyring og vendbar førerplatform kommer minitrucken Stama Mini RS EL nemt rundt på kirkegården i Tyrsted, og maskinen har hydraulisk tiplad.

Ilse Pedersen har i øvrigt sammen med medarbejder Mona Bach sat næste emne på listen over mulige grønne maskinindkøb.

”Jeg kan godt forestille mig, at vi igen skal omkring GMR og se på en ukrudtsdamper. Vi har haft lejlighed til at prøve en, og den virkede absolut lovende”, siger kirkegårdslederen i Tyrsted.

 

Billedtekster:

1.

Kirkegårdsleder Ilse Pedersen (til venstre) og medarbejder Mona Bach gør klar til at tage den flunkende nye sugeenhed til Stama-trucken i anvendelse. Den sidder på en separat sulky, som troligt følger med Stama Mini RS EL-trucken.

2.

Sugeanlægget har seks meter sugeslange, så Mona Bach kommer nemt ind omkring alle kroge og hjørner på kirkegården.

3.

Kirkegårdsleder Ilse Pedersen i førersædet på Stama minitrucken, og Mona Bach følger efter med slangen til sugeanlægget.

4.

Det nye Stama sugeanlæg blev taget i brug første gang, mens Maskin- & Materiel Magasinet besøgte Tyrsted Kirkegård. Det tog kun Mona Bach ganske få minutter at blive fuldt fortrolig med det nye grej til at holde rent og ryddeligt på kirkegården.

5.

Der står også andet dansk i maskinhuset ved Tyrsted Kirkegårde. Ilse Pedersen har således også en Park Ranger 2150 fra Egholm i Lemvig.

6.

Gran fra grandækning bruges på tomme gravsteder til at øge biodiversiteten.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk