Artikel fra juni 2024
Læs hele avisen

Kunstig intelligens styrer saltspredningen for Epoke

05-06-2024
Del artikel på

Sensorer kigger på vejen foran bilen og sørger for dynamisk dosering med besparelser på 30 til 50 procent

Ahead-sensorer der kigger på vejbanen foran bilen, prognoser på hvert enkelt lille vejstykke med opdeling af alle veje ned til 50 meter, og dynamisk dosering af saltspredningen. Det lyder avanceret, og det er det også.

Danske Epoke i Askov ved Vejen har i samarbejde med svenske Klimator lanceret verdens første løsning til spredning af salt, som styres direkte gennem Klimators AI-baserede vejoverflade-prognoser. Yderst detaljerede prognoser bevirker, at saltsprederen automatisk leverer den nøjagtige mængde og type salt, afhængig af graden af glatføre.

Rutiner der tidligere var manuelle, automatiseres nu helt med en kombination af Klikmators prognose for vejen sammen med Epokes software Eposat, som kobles direkte til saltsprederen

 

Direkte til sprederne

”Vi kan tage prognoserne og sende direkte over på vores spredere. Når der er spredt, sender sprederen data tilbage i systemet, som derfor hele tiden optimeres med flere data. Vi har kørt med systemet i to danske kommuner, og vi kan se en besparelse i saltforbruget på mellem 30 og 50 procent”, fortæller Epokes administrerende direktør, Peter Bertelsen.

Den nye, avancerede teknologi, Dynamic Dosage, gør det muligt at sikre en sikker vej i vintermånederne. Og tilmed med den nøjagtige mængde salt, som påvirkes af nærmiljøet.

”Vi fik præsenteret Klimator og softwaren baseret på kunstig intelligent i 2022. Vi har set en mulighed for at integrere vores løsninger, fordi vores spredeprogram er forberedt til dynamisk dosering med vores EpoTherm-løsning. Ved at overføre vejtilstandsprognosen til vores EpoSat-ruter var vi i stand til at styre sprederne fuldstændig dynamisk ud fra den vejtilstandsprognose, som Klimator leverer på samme måde. Vi har implementeret det fuldt ud i løbet af vinteren og er stolte over at kunne præsentere denne verdensnyhed for dynamisk dosering af salt til vinteren i hele verden”, siger Epoke-direktør Peter Bertelsen.

 

Billedtekst:

Sprederen leverer den præcise mængde og type salt via detaljerede vejoverflade-prognoser fra Klimator. Teknologien Dynamic Dosage giver en sikke
Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk